Till startsidan
Vi sponsrar ”Olle Rimfors skidfärd”

På skidutställningen i Hällås 1934 fanns flera Rimforsprylar samlade: vallningstabellen, vallorna, slalomskidan, skid bindningara och stavarna. Foto: Thorsten Wallöv. Klicka för förstoring!

På skidutställningen i Hällås
1934 fanns flera Rimforsprylar
samlade: vallningstabellen,
vallorna, slalomskidan, skid-
bindningara och stavarna.

Östersunds-Posten 28 december 1934: Rimforsstaven med fjädrande aluminiumtrissa är vinterns nyhet inom skidsporten.Rimforsstaven
I Rimforssortimentet fanns så klart också skidstavar. Dessa tillverkades av tonkinbambu tillsammans med AB Englund & Kjelsson i Östersund och var precis som de andra Rimforsprylarna ett resultat av att Olle Rimfors inte hittade vad han sökte på den befintliga marknaden. Då fanns inget annat att göra än att försöka förverkliga idéerna och förbättringarna på egen hand tillsammans med olika fabrikörer.

Stora trugor i läder och rotting kunde ofta göra skidstavarna tunga svåra att arbeta med. Detta hade gäckat åtskilliga skidåkare genom åren. Men i början av 1930-talet kom Olle på ett sätt att ersätta läderremmarna som förbinder rottingringen i trugan med själva bambustaven. I stället för läderremmar kunde man använda parallella band av gummi. Gummi stod inte bara emot vätan från snön bättre utan fjädrade också tillbaka och gav en betydligt smidigare och mjukare stavföring. Tillsammans med Verner Englund arbetade Olle Rimfors fram exakt hur lösningen skulle se ut och i november 1933 var deras patentansökan beviljad, med patent nummer 85696.

Nästa uppfinning presenterades året därpå. Efter sin första tävling nere i Alperna i början av februari 1934 konstaterade Olle att hans Rimfors-stavar var aningen för långa och för tunga. De hade dessutom för långa handremmar vilket hade resulterat i att han hade tappat dem under några utförsrepor. När han kom hem tog han itu med problemet tillsammans med Verner Englund och stavarna genomgick en alpin metamorfos. Vikten fick man ner ytterligare genom att byta ut ytterringen av rotting som satt på skidstavstrissan mot en ihålig tunn ring av aluminium. Även denna lösning tog de patent på, patent nr 85698. Den 28 december 1934 började lanseringen av den nya staven i Östersunds-Posten. Stavarna kostade 8 kr paret och rubriken löd: ”Rimforsstavar med fjädrande aluminiumtrissa är vinterns nyhet inom skidsporten”.

Patentbeskrivningar för Rimforsstaven:
Skidstavstrissa i aluminium, patent № 85698, PRV 13 december 1934
Elastiskt förbindelseorgan för skidstavstrissa, patent № 85696, PRV 28 november 1933

Sedan 2020 tillverkas åter Rimforsstavar, i en klimatsmart och miljövänlig variant, och så klart av bambu.

© 2009–2020 Fabian Rimfors         Manus     Kontakt     Jengel Förlag AB