Till startsidan
Vi sponsrar ”Olle Rimfors skidfärd”

”Handbok i skidlöpning: del 1 – terränglöpning”. Klicka för förstoring.

”Slalom och störtlopp”. Klicka för förstoring.

”Fysisk träning” (ao nr 731/1955). Klicka för förstoring.

”Fysisk träning” (ao nr 674). Klicka för förstoring.

Olle Rimfors tygmärke från alpina VM i St Moritz 1934, där han själv slutade på 37:e plats i slalom, tio placeringar bakom fransmannen Émile Allais.

”Det bör emellertid betonas, att denna rent alpina skidteknik endast i undantagsfall kan finna tillämpning i vanlig svensk terräng, och en alltför intensiv beundran för denna form av skidlöpning, som till exempel förefinnes i denna bok, är knappast önskvärd för svensk skididrotts sunda utveckling.”
                                      Biblioteksbladet om boken På skidor i Alperna 1935Olle Rimfors skidböcker
Olle Rimfors skrev ett flertal böcker om skidåkning som kom att lägga grunden och forma svensk utförsåkning. Här kan du läsa en kort beskrivning av respektive bok. Till en del finns även gamla recensioner att fördjupa sig vidare i.

Handbok i skidlöpning: del 1 – terränglöpning
Av Olle Rimfors och Gunnar Dyhlén (Skidfrämjandet, 1931)
Skidfrämjandets första handbok i skidlöpning. Olle Rimfors och Gunnar Dyhlén var vid den här tiden landets två största skidpedagoger och behandlar här allt från hur skidämne sågas ur trästocken till hur man gör ”hopp över stup” och ”djuphopp från brant”. Boken följde ursprungligen med På skidor 1932 i 30 000 exemplar. Handboken gjorde succé och fick genast tryckas upp i fler exemplar, som då såldes separat för 3 kr styck.

På skidor i Alperna
Av Olle Rimfors och Sigge Bergman (Hugo Gebers Förlag, 1934)
År 1934 åkte Olle Rimfors och Sigge Bergman till Alperna för att gå i Hannes Schneiders berömda skidskola och tävla i alpina VM. När de kom hem skrev de en bok om sina skidäventyr i alpmassiven. Resultatet blev ett av de enskilt viktigaste dokumenten i populariseringen av utförsåkning i Sverige. På skidor i Alperna sålde i samma upplagor som det årets Nobelpristagare i litteratur och i flera decennier betraktades boken som en utförsåkarbibel. Detta är ingen instruktionsbok, utan en reseskildring av Sveriges två första ”bummare” om hur det gick till när slalom och störtlopp skulle ”importeras” till Sverige.
Recensioner av På skidor i Alperna:
Biblioteksbladet, 1935
Idrottsbladet, 14 december 1934
Östersunds-Posten, 1 december 1934
Sydsvenska Dagbladet, 30 november 1934
Dagens Nyheter, 30 november 1934
Friluftsliv och motionsidrott, 23 november 1934


Slalom och störtlopp – handbok i skidlöpning del 3
Av Olle Rimfors och Sigge Bergman (Skidfrämjandet, 1935)
Skidfrämjandets tredje handbok i skidlöpning var planerad att handla om backhoppning, men eftersom de nya sporterna slalom och störtlopp hade slagit igenom stort i Sverige efter Olle Rimfors och Sigge Bergmans resa till Alperna 1934 ändrades planerna. Slalom och störtlopp är den första kompletta instruktionsboken för utförsåkning och tar bl a upp teknik, utrustning, tävlingsregler och bansättning. T ex demonstreras första vikkäppen – den så kallade Kandaharflaggan. Boken följde ursprungligen med På skidor 1936 gratis i 35 000 exemplar, men såldes därefter separat och hade ”strykande åtgång”.

Skidhandboken
Av Olle Rimfors, Ivar Holmquist, Sigge Bergman, et al (Skid- och Friluftsfrämjandet, 1944)
När Skidfrämjandets tre handböcker sålt slut och utgått gav de ut en ny och omarbetad handbok, uppdaterad med utvecklingen inom skidsporten. Denna 315 sidor tjocka skidhandbok blir det mest kompletta verk hittills som sammanställts om skidåkning. Ivar Holmquist och Olle Rimfors skriver om utrustning, Artur Zettersten om skidans historia, Ivar Holmquist om uppkomsten av svensk skididrott, Sture Rödén om vinterhygien, Olle Rimfors om terränglöpning, Bertil Åström om längdlöpning, Pelle Öhman om backhoppning, Helge Lindau om utförsteknik och utbildning, Sigge Bergman om slalom och störtlopp, och Olle Rimfors och Håkan Tjerneld om skidlöpning i fjällen. Förord av Svenska skidförbundets ordförande Sixtus Janson. Priset var 6 kr.
Recension av Skidhandboken i På skidor 1945

Fysisk träning, häfte 4 – Skidlöpning
Av Olle Rimfors (Försvarsmakten, 1955)
Arméns instruktionsbok för skidlöpning avsåg att ge vintersoldaten erforderlig färdighet, kondition och styrka oavsett truppslag och utbildnigslinje. Här introducerar Olle Rimfors bland annat sin egen skapelse: diagonalkristianian. En sväng han även lärde ut som chef för skidskolorna i Sälen, Storlien, Hemavan och Riksgränsen, och som bygger på samma princip som Ingemar Stenmarks ”klivsväng” tjugo år senare. En annan nyhet som presenteras är stavgång. Boken visar också mängder av övningar i allt från pulkdragning till uppförs- och utförsåkning.

Utförsåkning
Av Olle Rimfors, Torsten Kjessel och Paul Högberg (Rabén & Sjögren, 1959)
Denna bok satte spiken i kistan för gamla Arlbergskolans stämkristiania. Tillsammans med österrikiska åkare som dominerade prislistorna under 1950-talet hade nya österrikiska skidskolan med Stefan Kruckenhauser i spetsen tagit omvärlden med storm genom sin Österreichischer Schi-Lehrplan. Olle Rimfors övergav sin diagonalkristiania och hela nordiska skidexpertisen bestämde sig för att ansluta sig till denna nya österrikiska teknik. Boken riktar sig till alla, från nybörjare till skidlärare, och är rikt illustrerad av Kruckenhausers innovativa bildserier. Boken gavs ut i samarbete med Skid- och Friluftsfrämjandet och Bröderna Sandströms skidfabrik. Den blev oerhört populär och fick tryckas i tre upplagor och totalt 12 000 exemplar.
Recensioner av Utförsåkning:
Biblioteksbladet 1959
Lärartidningen nr 18 2 maj 1959
I alla väder nr 2 1959


Fysisk träning, häfte 4 – Skidlöpning
Reviderad upplaga av Olle Rimfors (Försvarsmakten, 1961)
1955 års upplaga (ao nr 731/1955) upphävs och ersätts av en ny reviderad utgåva (ao nr 674).

Avancerad nordisk skidteknik
Av Olle Rimfors (Manusversioner, delvis publicerade i Alpin skidsport 1978 och 1987)
När Ingemar Stenmark slog igenom på 1970-talet var Olle Rimfors en av de första analytikerna som fick grepp om Tärnabysonens segervissa teknik. Anledningen var att Stenmarks utpräglade enbensteknik med klivsväng bygger på samma principer som Olles diagonalsväng från 1950-talet. Detta triggade Olle Rimfors att göra en avhandling i ämnet, vilket han kallade Avancerad nordisk skidteknik, eller ANS, eftersom den i grunden bygger på traditionell diagonalgång i nordisk stil och skateskär. Detta verk stannade dock vid olika manusversioner och publicerades bara delvis genom tidningen Alpin skidsport, men idéerna presenterades slutligen vid skidlärarkongressen Interski 1983 i Italien.
Här kan du läsa delarna av ANS som publicerades i Alpin skidsport:
Olle Rimfors PM: ”Avancerad nordisk skidteknik”, Alpin skidsport 1987
Olle Rimfors: ”Så lär du dig enbenstekniken”, Alpin skidsport 1978

© 2009–2014 Fabian Rimfors         Manus     Kontakt     Jengel Förlag AB